Pumpkin spice latte (bela kava z bučo hokaido in začimbami)

10:00

Pri nas dotične pijače ni mogoče dobiti v kavarni (vsaj nisem je še nikjer zasledila?), kakor v nekaterih drugih državah. Predvsem je najbrž znana povsod kjer se nahaja Starbucks, znana veriga kavarn, kateri v tem jesenskem času na svoj meni postavi ta okusen Latte. Žal k nam Starbucksa še vedno ni (kot še veliko mnogih stvari) in vprašanje, če kdaj zares bo, a zaenkrat nam nič ne manjka. :) To pa seveda ni poanta omenjenega okusnega napitka, o katerem je mogoče slišati same hvalospeve. :D Najboljše od vsega pa sicer je, da nam ni potrebno imeti za vsakim vogalom ravno znano kavarno, če bi si ga želel enkrat preizkusiti, ko ga praktično povsod precej omenjajo. Enostavno ga pripraviš doma. :)


Priprava je zelo enostavna, čas nam vzame samo priprava bučnega pireja, ki pa si ga tako ali tako lahko pripravimo v naprej in nas v zamrzovalniku samo čaka, da ga spet porabimo za kakšno okusno jesensko jed. Pri meni je sedaj kar nekaj bučnega pireja na razpolago in ves čas iščem kakšne primerne recepte, kjer bi ga še lahko porabila. Zato brez zamere, če bo več receptov na to "bučno" temo. :D Navsezadnje je le jesen in gre za sezonski sadež. :) Morda se res sliši zelo nenavadno bučo uporabiti skupaj s kavo, vendar pride napitek presenetljivo okusen. Buča preprosto izgubi svoj okus in ne more konkurirati močni turški kavi in intenzivnim začimbam. :)


Sestavine:
(za dve osebi)
  • 250 ml mleka
  • 80 ml močne turške kave
  • 1 jušno žlico rjavega sladkorja
  • 2 jušni žlici bučnega pireja
  • 2 ščepa pumpkin spice (o tej začimbi sem več govorila že tukaj)
  • 1 čž vanilijeve arome
  • sladka smetana ali smetana v dozi
  • cimetove palčke za okrasitev
Postopek:
  1. Najprej skuhamo močno nesladkano turško kavo ali instantno. Če bomo kuhali turško jo naredimo vsaj toliko vnaprej, da se bo usedlina usedla na dno. 
  2. Na ogenj pristavimo kozico in vanjo nalijemo mleko, dodamo kavo, bučni pire, sladkor, vanilijevo aromo, začimbe in z metlico ali kuhalnico mešamo dokler ne zavre.
  3. Vreti pustimo slabih 5 minut, toliko da se vse sestavine povežejo med seboj.
  4. Napitek nalijemo v dve skodelici ali lepa kozarca z ročaji (jaz sem svoje našla v Intersparu). Sladko smetano trdo stepemo ali pa si prihranimo čas in kupimo kar tisto v dozi pod pritiskom. :)
  5. Vsak napitek izdatno okrasimo s sladko smetano (če ne maramo to izpustimo), potresemo z nekaj cimeta in okrasimo s cimetovo palčko. 

You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani