Jesenski bučni muffini s čokolado

11:00

V tem jesenskem času zunaj v naravi ali na domačem vrtu lahko najdemo polno sadežev iz katerih imamo možnost pripraviti slastne jesenske jedi. Sicer sama nisem posebni ljubitelj jeseni, jaz sem čisto za poletje in dolge sončne dni, :)  vendar ima tudi zdajšnji letni čas svoj poseben čar, ko se narava obdane v vse te pisane barve. Svoj čar k vsemu doda pa tudi večerna peka kostanja zunaj na prostem, ko si roke greješ s kuhanim vinom in vročimi pečenimi kostanji, ki za nameček še omamno dišijo in kar kličejo, da si jih nekaj privoščiš. :)


Seveda pa je tu še noč čarovnic konec meseca, ki jih vsaj pri nas nikoli nismo praznovali, vendar pa sem v preteklosti seveda izrezala kdaj tudi kakšno bučo. :) Ne spominjam pa se, da bi kdaj buče v tem jesenskem času vnesli tudi na jedilnik in bi se jih uporabilo tudi v prehrani. Morda takrat buče še niso bile tako popularne na teh koncih in se jih za razne juhe, priloge ali kaj drugega niti ni uporabljalo?


Me je pa sedaj že nekaj časa mučilo, da bi se lotila pravih bučnih muffinov s primernimi začimbami, kot jih bolj poznajo čez lužo. Zelo veliko se jih omenja sploh v tem jesenskem času in posebne bučne pite na njihov Zahvalni dan (Thanksgiving). Receptov na to temo je najti kar nekaj, žal pa pri nas vse sestavine niso dostopne, kot je konzervirani bučni pire in posebna začimba, zmešana skupaj prav v ta namen - pumpkin spice. Vsekakor pa si lahko oboje naredimo sami. Vzelo nam bo pač le več časa, ker ne moremo iti v trgovino in tega kupiti kot kupimo liter mleka ali hlebec kruha.



Recept je časovno nekoliko bolj zamuden, kot ga ponavadi potrebujemo za pripravo in peko običajnih muffinov, vendar obljubim, da se ves vloženi trud izplača. Nad okusom in čudovitim zgledom muffinov, ki so enostavno popolno uspeli, nisem mogla biti bolj presenečena. :) Res njami! :) Ker je bučnega pireja seveda še kar nekaj ostalo, se zagotovo recepta še lotim v teh jesenskih dneh, saj se neverjetno dobro priležejo k toplemu sadnemu čaju z aromo cimeta.  Lahko pa jih obogatimo še z nekaj maskarpone sirčka, malo sladkorja in cimeta, da dobimo jesenske cupcakes, ki pa so enostavno - perfection! :)

Sestavine:

Za pumpkin spice oz. začimba za bučo:
  • 4 čž cimeta
  • 2 čž ingverja
  • 1 čž pimenta
  • 1/2 čž muškatnega oreščka
Za muffine:
  • 1 skodelico bučnega pireja
  • 2 jajci
  • 180 g polnozrnate moke
  • 40 g navadne bele moke
  • 1 jušno žlico jedilnega škroba
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1 1/2 čajno žličko pumpkin spice
  • 40 g belega sladkorja
  • 80 g rjavega sladkorja
  • 100 ml olja
  • 100 ml mleka
  • ščep soli
  • temna čokolada/nutella
Za cupcakes verzijo:
  • 250 g maskarpone sirčka
  • 3 jušne žlice sladkorja v prahu (ali več - po vaših željah)
  • cimet
Postopek:
  1. Najprej bomo naredili bučni pire, če ga mogoče nimamo že pripravljenega od prej. Več o bučnem pireju sem govorila že tukaj, kjer je opisan celoten postopek. Sicer pa preprosto razpolovimo eno bučo, jo očistimo in damo peči v pečico, da se zmehča. 
  2. Medtem si pripravimo začimbo. Lahko jo naredimo malo več, jo stresemo v čist kozarček in uporabimo še za kdaj naslednjič. Vse začimbe preprosto zmešamo skupaj in jih zmeljemo, če je to potrebno. 
  3. Buča se je medtem zagotovo že spekla, zato jo vzamemo ven iz pečice. Nekaj minut jo hladimo, da jo bomo lahko olupili. Nato pa jo spasiramo skupaj z nekaj vode v multipraktiku, da bomo dobili bučni pire. Če se nam nikakor noče spasirati. lahko dodamo še malo vode.
  4. Ta pire bomo uporabili za naše muffine. Pireja potrebujemo eno skodelico (250 ml), kar pa nam ga morebiti ostane, ga brez težav uporabimo za kakšno juho ali drugo jed. Enostavno ga povsem ohlajenega nadevamo v vrečko in zamrznemo. 
  5. Postopek za muffine je enak kot katerikoli drug. Mokre sestavine vmešamo skupaj - torej, penasto zmešamo jajce, mleko, sladkor, olje in bučni pire. V drugi posodi pa vmešamo skupaj suhe sestavine - moko, sol, pecilni in pumpkin spice.
  6. Suhe stresemo k mokrim in mešamo le toliko časa, da se vse skupaj premeša. Raje manj, kot preveč - zbitih muffinov si ne želimo.
  7. V pekač za muffine vstavimo papirčke in nadevamo mase le toliko, da pokrije dno. V vsak muffin damo en košček čokolade ali pa čajno žličko Nutelle (po peki ugotovila, da bi Nutella verjetno bila boljša, saj se je čokolada strdila nazaj, ko so se muffini ohladili). Čez danemo še preostanek mase, da pokrije čokolado/nutello in so modelčki polni tja do vrha oziroma 3/4. 
  8. Pečemo v pečici na 180°C okoli 20-22 min (odvisno od vaše pečice). Če so pečeni naredimo test z zobotrebcem - ko zobotrebec zapičimo v muffin, mora le ta priti ven čist.
  9. 10 min muffine hladimo v pekaču, nato pa naprej na rešetki. 
  10. Če želimo muffine spremeniti v njegovo "lepšo" različico, :) samo enostavno z elektičnim mešalnikom zmešamo skupaj maskarpone in sladkor. Na povsem ohlajene muffine nabrizgamo kremo in potresemo s cimetom. Do uporabe jih hranimo v hladilniku, da se nam krema ne bi pokvarila. Krema na muffinih je dobra 2-3 dni, same muffine pa hranimo v neprodušno zaprti, da se ne izsušijo.
Prijetno jesensko sladkanje! :)




You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani