Bučne kroglice oblite z belo čokolado

11:00

Kadar imamo doma kakšna praznovanja, pa naj bodo za rojstni dan, obletnico ali kaj drugega, sem ponavadi jaz tista, ki speče kakšne sladke grižljaje za zraven. Največkrat so to kakšni muffini, delala sem tudi že cakepopse, praline, kroglice, piškote itd. itd. No, in seveda tortice. Včasih pa se rada spravim narediti tudi kaj novega, da ni preveč enolično in je izbira bolj pestra.


Čokoladne kroglice oziroma truffles sem od nekdaj oboževala. Tiste povsem osnovne z mehko čokoladno sredico in povaljane v grenak kakav. Prava kombinacija med grenkobo in sladkostjo, da se je bilo težko obdržati samo pri eni, no dveh ali treh kroglicah. :) Seveda pa truffles niso vse takšne vrste kroglic, naredimo jih lahko na milijon način z bilo katerimi sestavinami. Sama sem tukaj predstavila že presne čokoladne kroglice, sedaj pa sem se namenila še tele bolj nenavadne, a idealno jesenske.

 

Ker smo spet nekaj praznovali, sem dobila idealno priložnost kroglice preizkusiti na naših gostih. :)


Sestavine:
  • 130 g polnozrnatih piškotov
  • 50 g kremnega sira
  • 50 g bučnega pireja
  • 10 g sladkorja v prahu
  • 1/4 čž cimeta
  • 1/4 čž muškatnega oreščka
Za obliv:
  • 150 g bele čokolade
  • 2 polnozrnata piškota
  • 1/4 čž cimeta
  • 1/4 čž muškatnega oreščka
Postopek:
  1. Piškote fino zmeljemo v multipraktiku ali pa jih stresemo v kuhinjsko plastično vrečko, zavežemo na vozel in z valjarjem toliko časa udarjamo po njih, da dobimo fine drobtine.
  2. K mletim piškotom dodamo kremni sir, bučni pire, sladkor v prahu in začimbe. Vse skupaj zmiksamo skupaj v multipraktiku. Sicer lahko tudi na roke, le več časa nam bo vzelo, da bomo dobili lepo kepo "testa."
  3. Ko dobimo enotno zmes, s čajno žličko na pladenj/pekač obložen s peki papirjem nadevamo kupčke in jih za vsaj pol ure postavimo na hladno v hladilnik. Lahko pa tudi že takoj oblikujemo kroglice, vendar jih moramo vsakem primeru dati počivat.
  4. Ko se kupčki/kroglice ohladijo, stopimo belo čokolado nad soparo ali v mikrovalovni. Če jo topimo v mikrovalovni, na vsakih 30 sekund ugasnemo in premešamo. Bela čokolada je bolj delikatna in moramo biti pazljivi, da se nam ne zažge.
  5. Dva piškota zdrobimo in dodamo cimet ter muškatni orešček. S tem jih bomo potresli. 
  6. Vsako kroglico potopimo v stopljeno čokolado in si pri tem pomagamo z vilicami, saj odvečna čokoladna lažje odteče stran. 
  7. Odložimo jih nazaj na peki papir in rahlo potresemo z drobtinicami piškotov in začimb.
  8. Enako naredimo z vsemi kroglicami, nato pa jih postavimo na hladno, da se čokolada povsem strdi.
  9. Do uporabe jih hranimo na hladnem, saj se nam bo sicer čokolada na sobni temperaturi zmehčala. 


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani