Čokoladne praline z viskijem

10:00

Čokoladnih pralin kot iz trgovine ali pregrešne bonboniere, se lahko lotimo tudi sami in jim damo še svojo osebno noto. Če ne drugega so delo izpod naših rok in v njih je potrebno vložiti kar nekaj truda, zato imajo nedvomno precej večjo vrednost kot če bi šli do bližnje trgovine in jih tam kupili. Lažje je nedvomno bolj, vendar pa ni tako osebno. In le zakaj se ne bi ob rojstnem dnevu, obletnici, Valentinovu potrudili za svojo ljubezen, družinskega člana ali prijatelja? Res pa je potrebno vzeti v zakup, da nam bo vzelo kar nekaj časa in bomo hitro kaj napackali s čokolado.


Jaz sem se jih prvič odločila narediti ravno za Valentinovo, ker nisem hotela spet kupovati tistih standardnih srčkov v trgovini. Nekje sem videla recept, zdel se mi ni posebno zakompliciran (saj tudi ni) in namesto, da bi kupila čokoladne srčke, sem kupila kvalitetno čokolado in silikonski modelček za praline (prodajajo jih v vseh bolje založenih živilskih trgovinah, tudi v Tediju se jih da dobiti).


Seveda v prvo ni šlo vse po planih, kakšne par jih je tudi razpadlo, da ne omenjam zapacanega kuhinjskega pulta s tekočo čokolado. Na srečo ni bilo nikogar drugega doma. :D Me pa vse prigode in nezgode niso ustavile, da jih po tistem ne bi več naredila. Ker so se precej dobro prijele, se jih za kakšne posebne priložnosti še vedno lotim in eksperimentiram z okusi. Te z viskijem so res odlične, vendar ga izpustite, če jih bodo jedli tudi otroci ali dodajte mlete lešnike/orehe/mandlje.


Praline kot darilo lahko pokloniš na več različnih načinov. Ali si kupiš kakšne prisrčne vrečkice za sladka darila (prodajajo povsod - E'Leclerk, Tedi, Müller, ...), morda okrasiš kakšen lep kozarček za vlaganje ali jih zložiš v škatlico in pokloniš kot pravo bonboniero. Meni se vedno zgodi, da nimam kakšne lepe škatlice doma, pa bi jo seveda za malo denarja dobila v Tediju, kjer bi zagotovo kaj našla med njihovo pestro in bogato izbiro. Zato pa sedaj vsaj toliko mislim v naprej, da če dobim v dar kakšno lično škatlico ali bonboniero, to nekam shranim. Do sedaj me je že najmanj 2x rešilo.:) Ni ravno najboljše, če se zadnji hip/dan preden se moraš nekam odpraviti, spomniš, da praline sicer imaš, vendar jih nimaš kam dati. A če imaš vsaj kakšno škatlo doma in nekaj ovojnega papirja, lahko hitro rešiš vse skupaj. :) Zgornja škatlica je bila tako od nekih čokoladic, ki sem jo "oblekla" v dvobarvni ovojni papir - mission accomplished. :D In najbolje, da po vsem tem, kar preidemo na sestavine in postopek, kajne? Praline pa slikcah pa seveda niso samo z viskijem - so še iz bele čokolade s kokosom in mlečne z Bailey-jem. Njami. :) 

Sestavine:
  • 200 g kvalitetne temne čokolade (lahko tudi mlečne ali bele)
  • 50 g temne čokolade za ganache
  • 25 g sladke smetane za ganache
  • 1-2 čajni žlički viskija
  • silkonski modelček za praline
Postopek:
  • 200 g čokolade nalomimo na čim manjše koščke. Še najboljše je sicer, da jo kar fino zmeljemo v blenderju. To pomaga pri tem, da se čokolada nato bolj enakomerno topi.
  • 1/3 čokolade postavimo na stran, 2/3 pa pretresemo v ognjevarno posodo. Na plin/ploščo postavimo posodo z vodo in jo zavremo. Vode ne potrebujemo veliko - za 2 prsta ali nekaj takšnega. Ko voda zavre, postavimo posodo s čokolado nad soparo in jo počasi topimo. Pri tem moramo biti zelo previdni, da čokolade ne segrejemo preveč. Še najbolje je, če si pomagamo s kuhinjskim termometrom. Čokolada nam med segrevanjem ne sme preseči 50°C, kajti sicer se nam bo lomila in dobila bo grdo sivo patino - ne bo lepo svetleče barve. 
  • Ker smo čokolado predhodno zmleli, se nam bo bolje topila in mešati začnemo šele, ko se na robovih posode čokolada že topi. Preveč ne smemo mešati, saj bomo v čokolado spravili preveč zraka in bomo imeli potem polno zračnih mehurčkov in posledično v pralinah majhne luknjice. 

  • Mešamo le toliko, da se čokolada hitreje stopi. Ko imamo stopljeno, ji dodamo še tisto 1/3, ki smo jo prej postavili na stran, da čokolado dodatno ohladimo. 
  • Prava temperatura je okoli 32°C. Če nimamo termometra, temperaturo preverimo tako, da si jo damo  s prstom na spodnjo ustnico. Ne sme nas speči, lahko je le topla oziroma mlačna.
  • Sedaj se lotimo izdelave pralin. Silikonski modelček prehodno operemo pod toplo vodo in povsem osušimo (meni če se mudi, si pomagam tudi s fenom za lase). Tudi kapljica vode ne sme priti v čokolado, saj se nam bo ta potem na videz sesirila in nič ne bo z našimi pralinami oziroma bomo morali ponovno topiti čokolado. Posodo pa nekajkrat udarimo ob pult, da se znebimo mehurčkov. Pult si zaščitimo s peki papirjem ali alu folijo. Celotna izdelava je lahko zelo "umazana" in to nam bo prihranilo čas pri čiščenju kuhinjskega pulta. :)
  • Modelčke do vrha nadevamo s stopljeno čokolado - nato pa modelček obrnemo na glavo in čokolado stresemo nazaj v skledo.

  •  Stopljeno čokolado hočemo samo po robovih modelčka, saj jih bomo napolnili s sladkim polnilom.
  •  Kar čokolade ostane po vrhu, s kovinsko lopatko postrgamo stran. Jaz sem si največkrat pomagala kar s tisto za torte, lahko pa vzamemo katero koli imamo doma.  Vrh silikonskega modelčka poskusimo čim bolj očistiti na ta način, saj s tem ne zavržemo nič čokolade in še praline bodo lepše. Modelček pa spet nekajkrat udarimo ob pult, da gredo zračni mehurčki ven in morebitne luknjice, ki nastanejo, zapolnimo s čokolado. Predlagam, da kupite silikonski modelček v bež/rumeni barvi, če boste delali s temno čokolado in rjavega za praline iz bele čokolade. Tako se najbolje vidi, če smo zapolnili vse luknjice in nas ne bo kasneje čakalo neprijetno presenečenje. Če svetlega ne moremo dobiti, nič za to - le malo bolje poglejte pod svetlobo. ;) 
 
  • Za najmanj pol ure modelček postavimo v hladilnik.
  • Medtem ko se čokolada strjuje, se mi lotimo priprave sladkega viskijevega polnila. Na majhne koščke nalomimo čokolado. Smetano tik pred vretjem odstavimo in polijemo čez nalomljeno čokolado. 
  • Pustimo par minut, da se čokolada nekoliko stopi, nato pa dobro premešamo, da se vsa čokolada stopi in poveže s smetano. Tako smo naredili čokoladni ganache, ki bo mehka sredica v čokoladni pralini. Ganachu primešamo še viski, 1-2 žlički sta več kot dovolj in zares dobro premešamo. 
  • Postavimo v hladilnik, da se nam nekoliko strdi. 
  • Ko je ganache se malo potrdil in se je čokolada v modelčkih tudi že strdila, se lotimo naslednjega koraka.
  • Z žličko nadevamo čokoladno kremo v modelčke. Če se nam je preveč potrdil in se nam zdi, da ne moremo lepo nadevati ganacha v modelčke, si lahko pomagamo tudi z dresirno vrečko ali navadno plastično vrečko za živila, ki jo  nadevamo z ganachem. Vrečki za živila zgolj s škarjami odrežemo en vogal in vse bo takoj lažje. ;)
  • Vsaj nekaj milimetrov pod vrhom mora ostati prostora, potem ko smo nadevali ganache, saj morajo praline dobiti še dno (ker jih bomo potem obrnili okoli). Ko nadevamo vse modelčke, spet postavimo nazaj v hladilnik za okoli pol ure. Ganache se mora potrditi, preden po njem zlijemo še preostanek čokolade. 
  • Stopljena čokolada se nam je med vsem tem zagotovo že nekoliko potrdila, zato jo damo še enkrat nad soparo, da se rahlo stopi. 
  • Stresemo/zlijemo/nadevamo jo čez celoten silikonski modelček in ostanek z lopatko ali nožem postrgamo stran. Poskusimo čim bolj očistiti prazne prostore silikonskega modelčka, ker se čokolada rada strdi poleg praline in jih moramo potem strgati stran, kar pa zna rahlo pokvariti izgled.
  • Modelček postavimo za najmanj 2-3 ure v hladilnik, da se res vse dobro poveže oz. sprime skupaj. Če bomo preveč neučakani, nam bodo praline razpadle, ko jih bomo spravljali ven iz silikoskega kalupa. Odsvetovala bi uporabo zamrzovalnika, čeprav se nam morda mudi. Praline bodo lepše, če se bo čokolada počasi strdila.
  • Ko so naše praline res počakale par ur, jih obrnemo na glavo in previdno potisnemo ven iz modela. Bodimo pri tem opravilu nežni, da ne bomo nehote strli praline. Sicer je krasno pojesti kakšno ali dve, ker smo jih uničili, vendar je škoda vloženega truda, da bi jih šlo preveč za tisto "moram nujno poizkusiti, če je zares dobra." :) Če je potrebno, ostanke čokolade na pralini ob spodnjih robovih, z nožem postrgamo stran. Poskusimo jih čim manj prijemati, saj se radi poznajo prstni odtisi. Še najboljše je, da uporabljamo rokavice - posebno v primeru, da bodo šle za takšno ali drugačno darilo.
  • Ponudimo jih v majhnih papirnatih modelčkih za mignone. :)
Prijetno sladkanje želim! :)




You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani