Pirini muffini s sadjem

20:44

Recept za muffine sem že dolgo časa nekje našla in se niti ne spomnem več kje. Seveda sem ga nekoliko preoblikovala, kajti v kuhinji vedno rada malo eksperimentiram s sestavinami. Nadomestim belo moko s katero drugo, zmanjšam tisto ali povečam kaj drugega. Zato praktično muffini vedno pridejo ven nekoliko drugačni. Vendar vedno uspejo in nikoli ne razočarajo. :)





Sestavine:
  • 100g pirine moke
  • 100g pšenične polnozrnate moke ali pirine polnozrnate
  • 2 jajci
  • 2 zvrhani žlici kisle smetane
  • 60g rjavega sladkorja
  • 60g belega sladkorja
  • 80 ml olja
  • 150 ml mleka
  • 2 ČŽ pecilnega praška
  • 1/2 ČŽ soli
  • 1 ČŽ vanilijeve arome ali en vanilijev sladkor
  • 150 g sadja po izbiri (ali kolikor se nam zazdi, da ga želimo v svojih muffinih)
Za kremo:
  • 150g maskarpone sirčka
  • 150g sladke smetane
  • jagodna marmelada
  • nekaj manjših jagod za dekoracijo

Postopek:
  1. Skupaj stresemo obe moki, sol, pecilni prašek in z metlico premešamo. Odstavimo na stran.
  2. V drugi posodi penasto vmešamo jajci s sladkorjem in prilijemo olje, mleko ter kislo smetano. Z metlico ali električnim mešalnikom mešamo dokler se vse skupaj ne poveže skupaj in ni več videti, da olje "plava posebej".
  3. V mokre sestavine postopoma stresamo mešanico moke in pecilnega ter z lopatko rahlo mešamo, da se mokre in suhe sestavine samo povežejo. Če bomo preveč mešali, bomo izgubili ves zrak in muffini bodo prišli zbiti. 
  4. Vse moke ne stresemo takoj zraven k masi. Sadje, ki nam je najljubše ali kar imamo na zalogi/skrinji narežemo na manjše koščke. Nato sadje stresemo k moki in pomešamo toliko, da se moka "oprime" koščkov. Slednji postopek pripomore, da nam vse sadje v muffinih ne potone na dno, vendar so lepo razporejeni po celotnem muffinu. 
  5. Sadje z moko stresemo k masi in spet narahlo vmešamo - še posebno, če imamo zmrzjeno sadje in ne želimo preveč obarvanih muffinov od npr. borovnic. V primeru, da za sadje uporabimo borovnice predlagam tudi, da vzamemo več sladkorja, ker ga sicer ne bo zaradi borovnic čutiti in bodo prišli bolj kiselkasti muffini. 
  6. Ko imamo zmes pripravljeno, jo samo še do 3/4 nadevamo v papirnate modelčke vstavljene v pekač za muffine.
  7. Pečemo okoli 20 min v predhodno ogreti pečici na 180°C. Po 20 minutah z zobotrebcem preverimo, če so pečeni. Zapičimo ga v muffin in ven mora priti čist. 
  8. Prvih 10 min jih ohlajamo v pekaču in jih nato prestavimo na rešetko. 
  9. Odlični pa so tudi kot cupcakes. Maskarpone in jagodno marmelado zmešamo v razmerju, ki nam najbolj ugaja. Lahko bi tudi zmiksali jagode v pire in ga uporabili namesto marmelade. Sladko smetano stepemo in jo primešamo k maskarponeju.
  10. Okrašujemo popolnoma hladne. Kremo nadevamo v navadno plastično vrečko in ji odrežemo en vogal, če nimamo nobenega seta in nastavkov za okraševanje. Na vrh kreme na koncu potisnemo še manjše jagode - lahko jih tudi vzdolž prerežemo na pol in je za na več muffinov.
Ena starejša verzija cupcaksov po istem receptu. 


You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani