Domača granola s kokosom, brusnicami in koščki čokolade

19:04

Prav vsi poznamo obogatene ovsene kosmiče oziroma bolj mueslie-je, ki se držijo skupaj v majhne kepice in so božanskega sladkega okusa. Zase vem, da bi jih včasih še najraje pojedla kar same direktno iz embalaže in brez mleka ali jogurta. Skoraj težko se je v tistem trenutku zadrževati in ne izprazniti cele škatle naenkrat ali hoditi na vsake pol ure "krasti" ven po kakšno žlico, če ne že kar celo pest. Žal pa je težko najti vsaj kolikor toliko zdravo različico teh kosmičev, saj sestavine vsekakor ne govorijo v prid in ponavadi imajo vsaj kakšno stvar, ki nam v njih ni všeč - pri meni so to rozine, katerih res nisem posebna ljubiteljica. Predvsem pa, če že najdemo bolj zdrave kosmiče, je cena seveda in žal tudi temu primerna. Zato si v zadnjem času pripravljam svoje kosmiče - granolo. Granola ali "sodobni" muesliji, kot jih imenujejo nekateri, je še najbolj znana čez lužo. Priprava je sila enostavna, edino pri čemer moramo paziti je, da se nam ne zažge.  Slednja granola je narejena po mojem okusu, vsak pa si lahko pripravi takšno, ki mu najbolj ugaja. Najboljše pri vsemu je, da lahko vsakič znova, ko se jo spraviš narediti, eksperimentiraš z okusi in sestavinami. :)


Sestavine:
  • 3 lončke ovsenih kosmičev
  • 1 lonček mandljev
  • 1 lonček orehov
  • 1/2 lončka kokosove moke
  • 1/2 lončka narezanega kokosa (chips)
  • 2 jušne žlice chia semen
  • 1 čž cimeta
  • 1 čž vanilijeve essence/arome
  • 3 jušne žlice mletih lanenih semen
  • 1 lonček brusnic
  • 1/2 lončka na koščke narezane čokolade z 85% deležem
  • 1/2 lončka medu
  • 4 zvrhane jušne žlice kokosovega mleka
Postopek:
  1. Pečico najprej vklopimo na 150°C, da se nam bo ogrela preden bomo pekač s kosmiči potisnili vanjo. 
  2. Vzamemo si kar večjo skledo/posodo, saj bomo v njej lažje premešali vse skupaj. Lonček za čaj nam bo pomagal pri meri in lažje bo kot tehtati vsako stvar posebej. Večji bo naš lonček več kosmičev bomo na koncu dobili. :) 
  3. V posodo najprej stresemo ovsene kosmiče, nato sesekljamo oreščke in jih dodamo kosmičem. Dodamo kokosovo moko, njegov chips, cimet, vaniljo in semena. Lanena semena je treba pred uporabo vedno zmleti, saj sicer ne dajo učinka, ki ga imajo. Pri mletju si pomagamo s kavnim mlinčkom ali smoothie maker-jem. 
  4. Sestavine premešamo z žlico ali kuhalnico in dodamo še med ter kokosovo mleko. Vse skupaj dobro premešamo. 
  5. Namesto mleka lahko uporabimo tudi 4 žlice olivnega olja, če mleka nimamo na zalogi. Od mleka uporabimo samo maščobo, ki jo dobimo, če pločevinko z mlekom postavimo za nekaj časa v hladilnik. Maščoba se bo nabrala na vrhu, tekočino pa lahko uporabimo za kakšen smoothie ali pa spijemo kar samo, medtem ko bomo čakali, da se nam granola speče. :)
  6. Brusnice in čokolade ne dodajamo še v tej fazi, ampak počakamo do konca, ko je granola že spečena in še vedno topla. 
  7. Kosmiče stresemo na pekač obložen s peki papirjem ali silikonsko podlago in jih lepo razporedimo po celotni površini. Pekač potisnemo že v dobro razgreto pečico in pečemo 10 minut. 
  8. Po 10 minutah ga vzamemo ven, dobro premešamo in nato spet damo nazaj peči. To ponovimo še vsaj dvakrat. Mešanje pomaga, da se granola z vseh strani dobro zapeče. 
  9. Ko ven vzamemo že tretjič dodamo brusnice in na koščke narezano čokolado ter premešamo. 
  10. Če je naša granola že zlatorjava jo pustimo zunaj, da se ohladi,  sicer jo pečemo še nekaj minutk. Preden jo pospravimo v kozarce za shranjevanje, se mora popolnoma ohladiti.



You Might Also Like

0 komentarji

Pošlji mi sporočilo

Ime

E-pošta *

Sporočilo *

Skupno število ogledov strani